|
Foto: Ben Dijkhuis, 2012. |
Iets over de afkomst van de naam van onze band, cq het woord 'baloney' (ook wel 'boloney'). Vertaald, betekent dit nonsens, flauwekul. Het is volgens sommigen aannemelijk, dat het woord afkomstig, hetzij een verbastering is, van de uitdrukking 'blarney', dat wijst naar het vermogen tot slinkse praat of het uitspreken van nonsens.
Oorspronkelijk zou hier een Ierse legende aan ten grondslag liggen, met betrekking tot de 'Blarney Stone' of de 'Stone of Eloquence'. Deze speelt zich af in 15e eeuw, toen de stichter en bewoner van Blarney Castle, Cormac Laidir ('de Sterke') McCarthy, een oude vrouw van de verdrinkingsdood redde. Deze vrouw bleek een heks te zijn en als beloning betoverde zij een steen van het kasteel. Deze magische steen, zou de gave van welbespraakheid schenken aan degene die de steen kust. In tegenstelling tot deze mythe, neemt men aan dat de steen betrekking heeft op de acties van een nazaat van Cormac Laidir, Sir Cormac MacDermod. Hetgeen tijdens de negenjarig oorlog (1594-1603) afspeelde, toen de Gaelische aristocratie openlijk de Engelse Kroon trotseerde. Sir Cormac probeerde beide zijden te sussen, waarbij hij de voorgeschreven 16e eeuwse diplomatieke gewoonten volgde met het schrijven van vlijende brieven. Met mooie, nietszeggende praatjes, prees hij de koningin Elizabeth I. Het verhaal gaat dat Elizabeth razend werd en de woorden: 'More Blarney talk!', uitsprak.
Blarney Castle bevindt zich in de buurt van de stad Cork. Het behoort tot de grootste van de zgn. Ierse woontorenkastelen. De 'Stone of Eloquence' is een steen, niets anders dan een ordinaire lateisteen, bovenaan de kanteling van de zuidzijde van het kasteel (foto). Heden ten dage is 'Blarney Castle' en zijn 'Blarney Stone' een toeristische attractie. De steen bevindt zich boven in een zodanige positie, dat men een zeer ongemakkelijke houding moet aannemen om deze steen aan de onderkant te kunnen kussen.
|
Linen Hall Library, Belfast |
|
Wikimedia Commons |